Werkkleding voor elektriciens: bescherming tegen vlambogen bij kortsluiting

Veiligheidskleding heeft de reputatie ongemakkelijk te zitten en lelijk te zijn. Met haar collecties die beveiligen tegen vlambogen, bewijst MEWA het tegendeel.

Vlambogen bij kortsluiting behoren tot de grootste gevaren voor elektriciens. Ze mogen dan wel zeldzaam zijn, maar ze leveren wel brandgevaar op. Extreme temperaturen en schokgolven kunnen tot levensgevaarlijke kwetsuren en zware brandwonden leiden. De beste preventie is het uitschakelen van de stroom, maar zo makkelijk is het uiteraard niet. Vaak moet immers gewerkt worden aan een actieve stroomkring. In dat geval is de richtlijn: veiligheidskleding aantrekken.

Veiligheidskleding

Twee collecties
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een risicobeoordeling van de werkplek uit te voeren. Wanneer vlambogen tot de risico’s behoren, moet de werkgever persoonlijke veiligheidsuitrustingen ter beschikking stellen. Hij is immers verantwoordelijk voor de hele werkplek én in geval van een werkongeval. Daarom moet hij voorzien in veiligheidskleding die specifiek getest werd op de efficiëntie ervan bij vlambogen. Dit type veiligheidskleding moet beantwoorden aan de bepalingen van de normen DIN IEC 61482-1-1 en DIN EN 61482-1-2.

Textieldienstverlener MEWA biedt twee volgens de geldende normen gecertificeerde collecties aan. Bij MEWA Ideal Protect en MEWA Twinstar Protect worden arbeidsveiligheid en draagcomfort gecombineerd. De gebruikte stoffen zijn lichter en zachter dan de stoffen van vergelijkbare veiligheidskleding. Wie kiest voor veiligheidskleding van MEWA, geniet bovendien van een full-service. De kleding wordt opgehaald, gewassen en onderhouden, om schoon en normconform opnieuw aangeleverd te worden. Na elke wasbeurt wordt vakkundig getest of de kleding nog voldoet aan de norm volgens dewelke ze werd gecertificeerd. Is dat niet het geval, wordt ze hersteld of vervangen.

Veiligheidskleding

Daarnaast biedt MEWA ook draagtests aan. De elektriciens in een onderneming kunnen de veiligheidskleding gedurende meerdere weken proefdragen en uittesten of ze beantwoordt aan hun specifieke vereisten. Een extra motivatie voor de medewerker: de kleding die hij positief beoordeelt, zal hij later ook graag dragen.

Lees meer over veiligheidskleding van MEWA.


MEWA Textil-Management
MEWA voorziet ondernemingen over heel Europa vanuit 44 vestigingen van beroeps- en veiligheidskleding, poetsdoeken, olieopvang- en voetmatten, evenals wastafels voor onderdelenreiniging in full-service. Aanvullend kunnen ook artikels voor arbeidsveiligheid onder het merk « World Wide Work by MEWA » besteld worden. Ongeveer 4.900 medewerkers bedienen 174.600 klanten uit industrie, handel, ambachten en gastronomie. In 2015 realiseerde de MEWA Groep een omzet van 612 miljoen euro. MEWA, opgericht in 1908, is vandaag toonaangevend in het segment textielbeheer (Textil-Management). In november 2013 werd MEWA uitgeroepen tot de Top 3 van de Duitse Duurzaamheidsprijs, in de categorie « Duitslands meest duurzame producten/dienstverleningen ». In 2016 werd de onderneming door Verlag Deutsche Standards voor de derde keer als “Merk van de Eeuw” bekroond en in 2015 voor de tweede keer tot “wereldmarktleider” uitgeroepen.